O bučinom ulju

FO(U)R KINGS bučino ulje djevičansko proizvodi se od pažljivo odabranih bučinih sjemenki koje se samelju, a zatim pomiješane s vrućom vodom i soli, pretvaraju u tijesto. Ono se kondicionira prilikom čega već počinje otpuštati ulje. Potom se tijesto prži te ubacuje u hidrauličku prešu gdje se, uslijed velikog pritiska, cijedi FO(U)R KINGS djevičansko bučino ulje. Ono je tamne, zelene do crne, boje. Gusto je i ukusno, a naša osjetila okusa i mirisa, u trenu prepoznaju pržene bučine sjemenke.

FO(U)R KINGS bučino ulje djevičansko nije namijenjeno za kuhanje ili prženje. Zagrijavanjem bi izgubilo na svojoj kvaliteti. Ono se koristi kao preljev na salatama, pri čemu posebno ističemo grah i krumpir salatu. Odlično se sljubljuje sa zelenim i svježim salatama. Sva raskoš djevičanskog bučinog ulja dolazi do izražaja u kombinaciji sa svježim ili polutvrdim sirevima. Upotrijebite ga prilikom pripreme dresinga za različite sezonske salate, za pripemu „paca“ za roštilj ili ga dodajte pred kraj kuhanja umacima koji su komplementarni s okusom buče.

Zahvaljujući svojim odličnim nutritivnim karakteristikama, bučino ulje djevičansko posljednjih nekoliko godina postaje gastronomski sve zanimljivije te na velika vrata ulazi u hrvatsko kulinarstvo.

Blagodati bučinog ulja poznate su od davnina. Koristi se kako za prevenciju, tako i za ublažavanje raznih tegoba s kojima se svi svakodnevno susrećemo. Neke od njih su:

1. za zdravlje prostate (izostanak bolesti prostate u Ukrajini, Turskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj 

   tumači se činjenicom da su bučine sjemenke u tim zemljama dio redovite prehrane)

2. ublažavanje upala

3. ublažavanje simptoma menopauze

4. ublažavanje stresa i tjeskobe te bolji noćni san

5. poboljšano zdravlje srca

6. poboljšana funkcija mokraćnog mjehura

7. olakšanje probavnih poremećaja pozitivnim učinkom na crijevnu floru

8. snižavanje kolesterola u krvi (dobrodošla pomoć prilikom liječenja dijabetesa)

9. mlađi izgled i zdravija koža

10. punija i sjajnija kosa zbog čega je često korišteno pri borbi protiv gubitka kose kod muškaraca

11. povećanje libida je još jedna od dobrobiti koje se vežu uz redovnu konzumaciju bučinog ulja iako mi smatramo da bi bilo ispravnije razinu libida dovoditi u vezu s pozitivnim učincima koje bučino ulje ima u prevenciji zdravlja prostate; jedna je od osnovnih postavki za sveukupno zdravlje muškarca, kako fizičko, tako i mentalno te je vjerojatno upravo zdrava prostata veza između bučinog ulja i zdravog libida

U nutritivnom smislu, bučino ulje je prekrasan buket hranjivih tvari, ključnih i neophodnih za zdravlje našeg organizma. Makronutrijenti koje bučino ulje sadrži su bjelančevine, ugljikohidrati i esecijalne masne kiseline (nezasićene: oleinska, linolna; zasićene: palmitinska, stearinska). Vezano uz nezasićene masne kiseline, kao podgrupu koja je, također, zastupljena u djevičanskom bučinom ulju, važno je istaknuti polinezasićene masne kiseline (omega 6 i omega 3) čiji je pravilan omjer u krvi 2-3:1 (2 do 3 naspram 1) izuzetno važan za normalno funkcioniranje organizma.

Od mikronutrijenata kojima bučino ulje obiluje, pronalazimo minerale (željezo, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, cink, selen…) i vitamine grupe B, vitamin A i C. Bučino ulje, također, obiluje vitaminom E kojeg je potrebno posebno istaknuti s obzirom da je jedan od najvažnijih antioksidansa.

Naš savjet je najmanje jedna čajna žličica bučinog ulja dnevno, ujutro natašte. Krenite zdravo u dan koji je pred vama i nikako ne zaboravite doručak! FO(U)R KINGS Namaz od bučinih sjemenki, potpuno prirodan, bez aditiva, idealan je drugi korak u sklopu jutarnjih rituala na kojima će vam vaše tijelo biti zahvalno.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila izvanredno iskustvo. Za više informacija pogledajte​ pravila privatnosti.
Skip to content