Buča uljarica (tikva uljarica) posebna je vrsta ove biljke, a posebnost proizlazi iz njezina najvažnijeg i najupečatljivijeg svojstva – mogućnosti proizvodnje ulja i namaza iz sjemenki.

Najčešća podjela buče uljarice (tikve uljarice) je na sorte i hibride, pri čemju je Gleisdorfer najpoznatija sorta. Iako posljednjih nekoliko godina poljoprivrednici sve češće siju hibride zbog genetskog potencijala koji znači veće prinose, mi, na gospodarstvu OPG ŠPOLJAR DAVOR, pri proizvodnji premium bučinih proizvoda FO(U)R KINGS, sijemo isključivo sortu Gleisdorfer. Prilikom uzgoja, veliku pažnju posvećujemo najvažnijoj stvari koju nam je u naslijeđe ostavio Blaž Špoljar – poštivanje plodoreda. To znači da buču uljaricu (tikvu uljaricu) sijemo na istu površinu tek svaku četvrtu godinu. Također, slušamo savjete našeg pradjeda Blaža i kad je u pitanju sijanje predkulture. On je uvijek kao predkulturu sijao neku od žitarica. Slijedimo taj naputak i danas, u četvrtoj generaciji obitelji Špoljar. Priprema tla za novu sezonu, njegovom dubinskom obradom kreće u kasnu jesen uz prethodnu osnovnu gnojidbu zemljišta. U rano proljeće zatvaraju se brazde te zatim slijede gnojidba i sjetva. Obje faze traže temperaturu višu od 15 stupnjeva i to nekoliko dana za redom. Izbjegavanje mraza je također imperativ. Najčešće željene i optimalne vremenske prilike uspijevamo uhvatiti sredinom ili u drugoj polovici travnja. Iako se meteorologija razvila u znanost koja je prijatelj poljoprivrednika i bez koje današnja poljoprivreda ne bi mogla postojati, često puta se odluka donosi temeljem naše procjene i osjećaja da je upravo sada pravi trenutak. U posljednjih nekoliko godina vremenske prilike u proljeće, u fazama odlučivanja kada gnojiti, a kada sijati, vrlo su izazovne. Trudimo se izabrati optimalan termin kako bismo biljkama osigurali odličan početak što nam daje razlog za vedar i optimističan pogled prema jeseni. Sto dvadeset dana nakon sjetve, vrijeme je kada započinje završetak još jednog životnog ciklusa buče uljarice (tikve uljarice) potrebne za proizvodnju naših FO(U)R KINGS premium proizvoda od buče. Prvi korak ove završne faze je skupljanje, odnosno guranje buča u redove nakon čega one ostaju još 5-7 dana u polju. Zatim ih ubiremo posebnim kombajnom. Njime se odvajaju sjemenke od mesa buče. Sjemenke koristimo za proizvodnju naših FO(U)R KINGS premium proizvoda kao što su FO(U)R KINGS djevičansko bučino ulje, FO(U)R KINGS bučine sjemenke, FO(U)R KINGS namazi od bučinih sjemenki i FO(U)R KINGS bučino brašno. Meso buče ostavljamo na polju i ono postaje odlična hrana za sljedeću kulturu koju ćemo posijati u nadolazećoj sezoni (pšenica, kamilica, kukuruz…)

U perilici za sjemenke, hladnom, čistom vodom čistimo sjemeneke i odstranjujemo s njih biljne ostatake kao što su kora i meso buče. Potom slijedi sušenje, na temperaturi od otprilike 60 oC, u podnim sušarama. Cilj je osušiti ih u što je moguće kraćem roku. Kako se ne bi zalijepile jedna za drugu i na taj način postale manje vrijedna sirovina, potreban je stalan nadzor i neprestano miješanje. Nakon sušenja, pristupamo selektiranju sjemenki pri čemu se elimniraju posljednje, zaostale nečistoće. Rezultat su bučine sjemenke, premium kvalitete, od kojih nastaju FO(U)R KINGS premium proizvodi od buče.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila izvanredno iskustvo. Za više informacija pogledajte​ pravila privatnosti.
Skip to content